Sydney

Sydney 1

Australien blev populärt som turistmål i slutet av 80-talet, på grund av flera kombinerade faktorer. Dels firade landet sitt 200-årsjubileum, dels hade filmen Crocodile Dundee nyligen haft premiär, och dessutom hade australienskt vin funnit sin väg till Sverige. Att många väljer att resa till just Sydney har flera anledningar. Sydney är Australiens mest folkrika stad med ungefär 5 miljoner invånare. Staden är också en bra startpunkt för den som vill resa till Stora Barriärrevet, och se större delen av kontinentens östkust på vägen.

De klassiska sevärdheterna i Sydney är operahuset med sin nyskapande arkitektur, Sydney Harbour Bridge som förbinder shoppingkvarteren med North Shore och bostadsområdet, den 800 meter långa stranden Bondi Beach och Port Jackson, som är känd som en av världens vackraste hamnar. Även om dessa turistattraktioner naturligtvis är sevärda, finns det många andra saker som Syndey kan bjuda på för den som vill göra något annorlunda under sin vistelse i den australienska staden.

Ett kort avstånd från det futuristiska operahuset hittar man Royal Botanic Gardens, en botanisk trädgård med över 400 arter tropiska växter, liksom dammar, fontäner, statyer, kaktusar och regnskogsträd. Gå hit när du vill ta en paus från storstadslivet och andas ut.

På en ö utanför Sydney, Fort Denison, kan man uppleva en bit av Australiens kolonialhistoria i form av ett fängelse dit de grymmaste straffångarna fördes. Ett exempel på de hemskheter som skedde på ön var då guvernören lät hänga en mördare vid namn Francis Morgan i kedjor, varefter hans kropp fick hänga kvar och ruttna, som en varning till de andra fångarna. Detta skedde 1796, men även senare under 1800-talet fortsatte den grymma verksamheten på ön.Sydney 2

Om man inte har planerat att åka vidare från Sydney till Stora Barriärrevet, kan man ändå få uppleva havslivet och se tropiska fiskar om man besöker Sydney Aquarium. Här finns Australiens största samling av marina arter, mer än 11 000 djur. Här kan man till exempel få se pingviner, sälar, grodor, näbbdjur, stingrockor och hajar på nära håll.

Slutligen bör man när man är i Australien ta del av lite av kontinentens urinvånares kultur, det vill säga aboriginernas. På Yiribana Gallery, en del av Art Gallery of New South Wales, kan man beskåda aboriginsk konst, bland annat prickmålningar och gravpålar snidade av tiwifolket. Totalt finns över 200 konstverk i galleriet.

Även om dessa sevärdheter inte är de mest klassiska i Sydney, passar de lika bra för en förstagångsbesökare som för någon som återvänder till Sydney.

Taggar: