Mysiga julmarknader i Europa

Hur vill du att en julmarknad ska vara? Visst ser du framför dig allt det som skapar julstämning bara du hör ordet julmarknad. Det ska vara lite kyligt, man ska kunna köpa julpynt, sötsaker och det ska finnas vackert dekorerade julgranar. Helst av allt ska man känna den där förväntan inför julen som man hade som barn. Det ska ha hunnit komma lite snö som knarrar härligt när man går. De olika marknadsstånden ska erbjuda glögg eller annan varm dryck, och traditionell julmusik ska höras från högtalarna och marschaller ska brinna lite här och där. Glada och förväntansfulla barn ska be föräldrarna om knäckäpplen, som säljs vid ett av stånden.

Från november och fram till jul

En av de bästa och mest populära bland julmarknaderna i Europa är i staden Tallinn i Estland. Hela staden förvandlas till en äventyrsstad. Stearinljus lyser upp gatorna och snön ligger på hustaken. Marknadsbodarna säljer hantverk, varmt vin, soppa, pepparkakor och mycket annat. Även i Sverige finns det mysiga julmarknader och många av dem är minst lika trevliga som marknaderna i Europa. Julmarknaden Jamtli i Östersund till exempel påminner mycket om en gammaldags julmarknad. En del julmarknader håller på i några dagar, varje helg fram till jul och andra slår upp portarna från november och håller öppet ända fram till jul.

Stanna tills mörkret faller

Både Tyskland och Österrike är kända för sina stämningsfulla julmarknader. Traditionen med julmarknader är lång i Österrike, och den som är belägen framför rådhustorget i Wien har anor från år 1298. I stort sett varje stad i Österrike har sin egen marknad där det säljs hantverk, lokala delikatesser och julgranar. Även Tyskland har lång tradition av julmarknader. Varje stad med självaktning har sin egen julmarknad. Alla julmarknader har sina egna specialiteter som marsipan, smaskiga korvar, gluhwein, choklad eller annat gott. Vilken marknad du än besöker bör du stanna tills det blir mörkt för att uppleva den härliga stämningen när alla ljusdekorationer i staden tänds.