San Francisco

San Francisco är kanske en av de mest ikoniska städerna i USA, med sina många klassiska turistmål och sina branta backar. Kanske är staden mest känd för de sistnämnda, som trafikeras av de gammaldags kabelspårvagnar som fortfarande är i funktion, även om de kanske framförallt används av turister. Backarnas lutning är självklart ett populärt motiv för fotografer på besök, men minst lika vanligt förekommande på semesterbilderna (om inte mer) är Golden Gate-bron, som med sina röda bågar är lika fotogenisk som den är imponerande. Många som besöker San Francisco passar också på att ta färjan ut till den lilla ön som syns tydligt från stadens hamnkant, där Alcatrazfängelset ligger.

Trots att många turister alltså besöker staden årligen, finns här även en fast befolkning stor nog att det räcker och blir över: San Francisco är nämligen USA:s näst mest befolkade stad, med ett invånartantal på ungefär 8,4 miljoner, bara i storstadsområdet. Detta invånarantal började växa till sig redan i mitten av 1800-talet, då guldruschen gjorde att många sökte sig västerut.GoldenGate1

En annan anledning till att många människor har sökt sig till staden genom åren är att den historiskt har varit något av en fristad för homosexuella i USA. Detta fenomen har sitt ursprung i att USA:s armé efter andra världskriget började skicka alla soldater som misstänktes vara homosexuella till San Francisco. Många av dessa män stannade kvar i staden även efter att de inte längre tjänstgjorde i armén, eftersom de där hade lättare att träffa likasinnade. Under åren flyttade allt fler homosexuella till San Francisco, eftersom de blev förföljda i andra delar av landet, och år 1969 fanns det fler homosexuella per invånare i staden än i någon annan stad i USA. San Franciscos historia lever kvar idag i form av en frodande gaykultur.

Det heter ju ”Borta bra men hemma bäst”, och många håller nog med om att en av de bästa sakerna med att komma hem efter en resa (särskilt en så långt bort som till San Francisco) är att få sova i sin egen säng. Det förutsätter dock självklart att man har investerat i en bekväm säng till sitt hem. Du hittar ett stort utbud av sängar för alla smaker på Sleepo.se.

Taggar: