Kapstaden

Kapstaden är ett mycket trevligt och populärt resmål. Staden, som är Sydafrikas näst största, lockar årligen miljontals turister. Staden och dess omgivningar utgör en härlig och unik blandning mellan stad och kultur och vackra naturområden och stränder. I staden finns det gott om restauranger och caféer och shoppingen är även den riktigt bra.

Kapstadens historia
En av orsakerna till att Kapstaden passar så bra som turistmål för oss skandinaver är bekvämligheten. Landet har haft en god utveckling och ligger långt fram när det gäller infrastruktur och kommunikationer. Detta beror till exempel på den industrialism som alltid varit central i landet eftersom man har så mycket naturtillgångar. Här finns bland annat några av världens största fyndigheter av diamanter, guld och andra ädelmetaller såsom platina. Vill man följa i de gamla guldgrävarnas fotspår kan man besöka Guldmuseet i Kapstaden eller varför inte sälja guld som skräpar hemma i byrålådan för att tjäna in lite extra pengar till reskassan?

Close-up of gold bars

Se och göra
Det finns massor av spännande attraktioner och platser att besöka under en vistelse i Kapstaden. Staden är inte bara vacker med de omgivande Taffelberget. Man bör också besöka Cape Point, eller Godahoppsudden som platsen också är känd som. Detta är Afrikas absolut sydligaste punkt och utsikten härifrån är fantastisk. Godahoppsudden är ett omtalat landmärke och det var en stor bedrift för de allra tidigaste sjöfararna när man lyckades ta sig till denna plats där Atlanten möter Indiska Oceanen. Tack vare detta unika geografiska läge mellan hav kan temperaturerna ibland skilja med 10 till 15 Celsius mellan stränderna på olika sidor av staden. Sydafrika har på senare år etablerat sig som ett vinland att räkna med och runt Kapstaden finns det flera berömda vingårdar som man kan besöka. Ett annat populärt turistmål är Robben Island, den fängelseö där Nelson Mandela satt fängslad under så många år. Mandelas cell har faktiskt bevarats i exakt det skick som han lämnade den. Vill man hitta fler utflykter och äventyr för sin resa hittar man fler aktivitetstips hos Expressen.