Calcutta

För den som verkligen vill uppleva det genuina Indien finns det ingen bättre stad att åka till än Calcutta – det menar i alla fall författaren Marianne Ahrne, som har besökt staden flera gånger. Hon kallar Calcutta ”den mest indiska av alla indiska städer”, och menar att inte mycket har förändrats där sedan hennes förra besök för närmare 20 år sedan, förutom att korna på gatorna har ersatts av en mängd gula taxibilar. Här får man på samma gång se rikedom och absolut misär, då de rikaste och fattigaste möts på gatorna, där ens sinnen får ta emot ett överflöd av upplevelser. Calcutta är, som Marianne Ahrne uttrycker det, inte en stad för den som ”önskar en vilsam semester”, eftersom man här utsätts för konstanta intryck, smutsig luft och hög ljudvolym. Här kan man se allt från en ung man som rider barbacka på en häst till rikshachaufförer som springer barfota och drar sina passagerare för hand, liksom sockerrör som manglas till saft och isblock som släpas till restauranger. På gatan är det ständig kommers.durga-727064_640

För den intellektuelle är kvarteren runt universitetet rätt område. Här finns över 10 000 bokhandlar, som ligger kant i kant, och den som vill kan fördjupa sig i samtal om allt från Calcutta till litteratur, film och politik med bokhandlarnas ägare och personal. Om man vill ta en paus, och kanske läsa sina nyförvärvda böcker, kan man sedan slå sig ned på Coffee House på Chatterjee Road, en fabriksstor lokal där intellektuella samlas för att dricka kaffe och te och för att diskutera.

Calcutta heter sedan 2001 officiellt Kolkata, ett namn som staden fått från gudinnan Kali. Denna gudinna har också ett tempel i staden, vid Kalighat, som är ett obligatoriskt inslag i varje resa till hennes stad. I templet offrar man fortfarande getter genom att halshugga dem i en giljotin, men om man är av känslig natur behöver man inte bevittna detta, utan kan gå in i den inre kammaren där gudinnan avbildas.

I Calcutta måste man naturligtvis också äta så mycket av den lokala, indiska maten som möjligt. Om du vill återuppleva minnen från resan när du kommit hem genom att laga indisk mat hittar du mängder av recept och inspiration på Matklubben.se.

Taggar: