Buenos Aires

Buenos Aires 22

 

Buenos Aires är huvudstaden i Argentina, och är belägen vid vatten, vid Río de la Platas södra strand. Buenos Aires kan sägas vara en av Latinamerikas främsta kulturstäder. Här frodas teatrar, biografer, museer och bokhandlar tillsammans med tangons fart och fläkt. Staden är med andra ord ett drömresemål för alla kulturälskare, men om man planerar en resa till tangons hemland bör man ha i åtanke att Argentina ligger på det södra halvklotet. Det betyder att årstiderna är omvända, och att det passar bäst att åka under vinterhalvåret, mellan oktober och april. Man bör dock undvika staden i januari, eftersom det kan bli för varmt för att turista.

Buenos Aires kan som nämnts ovan skryta med en mängd olika museer, däribland flera konstmuseer. När man reser så långt bort gör man det sannolikt för att få uppleva något annorlunda, något man inte sett förut, och valet mellan de olika museerna kan därför göras lättare i och med att ett av dem, MALBA, endast ställer ut latinamerikansk nittonhundratalskonst, som man annars sällan har möjlighet att se i Sverige. MALBA står för Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires, och det öppnade 2001 efter att affärsmannen Eduardo Costantini gjort en donation.Buenos Aires 1

Man har inte upplevt Buenos Aires på riktigt förrän man har dansat tango i staden, och på en av de många milongor som arrangeras har man chansen. En milonga är en lokal där det regelbundet anordnas tangokvällar, och där man kan dansa fritt utan avbrott för att till exempel lära sig nya danssteg. En av de mest kända milongorna i Buenos Aires är La Viruta som ligger i stadsdelen Palermo. Här anordnas tangokvällar varje kväll mellan onsdag och söndag.

Efter långa dagar fyllda med aktiviteter är det viktigt att få i sig en god middag. Argentina är ett av de bästa länderna i världen att äta kött i, eftersom korna kan beta fritt på Pampas vidsträckta ytor. När man ska välja restaurang för kvällen är en parilla, ett stekhus, därför ett självklart val. Parilla betyder ordagrant ’grill’, och det är på grillen som det argentinska köttet tillagas på det särskilda argentinska viset, asado.

Det finns mycket mer som Buenos Aires har att erbjuda, men har man dansat tango, sett latinamerikansk konst och ätit argentinskt kött, är det en god början.

Taggar: